Results 1 to 4 of 4

  1. #1
    mahiyu
    Guest

    Default Kayboard and mouse don't work on cold boot?

    Hi

    I've just installed Windows 8 Pro on my PC, and I've found that the first time I switch on the PC Windows won't recognise my keyboard and mouse - none of the keyboard lights are on and the mouse seems completely dead. If I plug in another USB keyboard or mouse in the front USB ports at that point it works fine, but even if I unplug my usual keyboard and mouse at the back of the PC and plug them back in Windows just won't recognise them. If I reset the PC it detects them without any problems.

    I don't have this problem with Windows 7, and I can use the keyboard to get into the BIOS straight away from cold boot so I assume it's not a hardware problem.

    Is there any way to fix this? I'm using the onboard USB ports on an ASUS P7H55-M motherboard, if that helps.

    Many thanks

    Matthew

  2. #2
    ozny
    Guest

    Default Re: Kayboard and mouse don't work on cold boot?

    Hi,
    I got the same mobo and the same problem, disabling "fast boot" in "power options" seems to fix the issue. Fast booting caches drivers for faster boot and it looks like it is the source of those issues.

  3. Windows 8 Forums Ads
    Join Date
    Mar 2012
    Posts
    1,222

  4. #3
    mahiyu
    Guest

    Default Re: Kayboard and mouse don't work on cold boot?

    Thanks for the suggestion. I had managed to sort it in the end by replacing the default Windows 8 drivers for the USB controller on the motherboard with the drivers from ASUS's site - no problems since

  5. #4
    Moderator
    Join Date
    Aug 2011
    Posts
    1,157

    Default Re: Kayboard and mouse don't work on cold boot?

    Quote Originally Posted by mahiyu View Post
    Thanks for the suggestion. I had managed to sort it in the end by replacing the default Windows 8 drivers for the USB controller on the motherboard with the drivers from ASUS's site - no problems since
    Thanks for sharing your fix.

Thread: Kayboard and mouse don't work on cold boot? - Windows 8

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Featured Pages:    Windows 8 | Windows 8 Forum | Windows 8 Install | Windows 8 Error | Windows 8 Download | Windows 8 System Requirements | Windows 8 Themes | Windows 8 Key | Windows 8 Drivers| Windows 8 Security | Windows 8 Hardware | Windows 8 Networking | Windows 8 Performance | Windows 8 Sound | Windows 8 Software | Windows 8 Tutorials | Windows 8 Virtualization Virtual Desktop Windows 8 | Windows 8 Registry | Windows 8 Backup | Windows 8 Recovery | Windows 8 Restore | Windows 8 Firewall | Windows 8 Aero Theme | Windows 8 Blue Screen | Windows 8 Activation| SEO by WebProfits